Menu

Jak bez wysiłku udekorować tort?

15 grudnia, 2019 - Rozrywka
Jak bez wysiłku udekorować tort?

Trudno jest udekorować ciasta, jeśli twoje ręce są niezgrabne. To mit, że dekoracja ciasta wymaga stabilnych, profesjonalnych rąk i artystycznego oka. To nie może być dalsze od prawdy.

Istnieje wiele dekoratorów ciast, którzy mają imponującą koordynację ręka-oko, która może podnieść marcepan, kremówkę, pastę cukrową i lukier do trójwymiarowych poziomów, ale nie zawsze wymaga to kunsztu lub niezachwianej pewności. To, czego potrzebuje kunszt, to świadomość inteligentnych technik. Daj sobie czas na dobre wykonanie pracy. Michał Anioł nie stworzył swoich dzieł sztuki w ciągu jednego dnia. Upiecz ciasto dzień wcześniej, nasącz je, pozostaw na noc. Następnie starannie ułóż na nim kremówkę, usiądź z filiżanką kawy w poszukiwaniu inspiracji i zabierz się do dekorowania. Kwiaty 3D lub figurki cukrowe czy dekoracyjne posypki nie potrzebują pewnej ręki. Jeśli malowanie pędzlem nie jest dla Ciebie, spróbuj użyć jadalnego długopisu lub markera. Zapewni to lepszą kontrolę i mniej plam. Pyłek i jadalny brokat łatwo się rozsypuje się po całym cieście. Jeśli trudno jest wycisnąć lukier, dostosuj go, aby był bardziej miękki. Rozcieńcz lukier królewski niewielką ilością wody. Umieść dwie szklanki gęstego lukru królewskiego w misce miksującej i dodaj trochę wody za pomocą butelki z rozpylaczem. Mieszaj delikatnie, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Nieużywaną porcję dobrze przykryj, w przeciwnym razie wyschnie i ponownie zgęstnieje.

Nie przepełniaj torby do szprycowania. Zapewni to większą kontrolę podczas wyciskania. Dekoracyjne końcówki do kremów pomagają w projektowaniu z dokładnością i wyciskają szczegółowe płatki kwiatów, wstążki, falbany i każdy inny kształt, który masz na myśli. Mniejsze, cieńsze ułatwiają pracę nad detalami. Dekoracje do ciast i tortów mogą być zabawne. Możesz również kupić gotowe wyroby i dekoracje cukiernicze, na przykład na stronie https://www.tortoweozdoby.pl/62-posypki-na-tort. Największą wadą wyboru ciasta kupionego w sklepie jest cena. Zamówienie specjalnego ciasta może być bardzo drogie. Oprócz składników potrzebnych do zrobienia ciasta będziesz musiał zapłacić za robociznę. Specjalistyczne ciasta i torty wymagają wielu godzin pracy, dlatego zazwyczaj kosztują znacznie więcej, niż cena pieczenia własnego ciasta.