Pizza dla wielu jest ulubionym fast foodem bez, którego trudno jest sobie wyobrazić swoją codzienność. Faktycznie nie ma nic lepszego niż pyszny, sycący kawałek ulubionej pizzy. Do wyboru jest przecież tak wiele rodzajów i wariacji smakowych, że, z całą pewnością każdy znajdzie dla siebie ten, który najbardziej przypadnie mu do gustu. Tylko, czy pizzę można jeść regularnie? Dużo osób rezygnuje z tego pomysłu, bojąc się, że w niekontrolowany sposób przybierze nagle na wadze, a cała dieta źle skończy się dla funkcjonowania organizmu. To właśnie z tego powodu warto poznać kilka, niezwykle przekonujących powodów, dla których jak najbardziej pizzę można włączyć do swojego regularnego jadłospisu.
Pizza wcale nie ma tak wiele kalorii, jak mogłoby się wydawać!
A do tego można je skutecznie zredukować. Wszystko zależy bowiem od dokonywanych wyborów. Oczywiście chyba nikogo nie zdziwi, że im więcej dodatków różnego typu posiada pizza, tym jest bardziej kaloryczna. Na przykład pizza na grubym cieście na pewno będzie bardziej kaloryczna, niż ta na cienkim. To samo tyczy się na przykład dodatkowego sera. Im jest go więcej, tym więcej kalorii ma wybrane danie. Okazuje się jednak, że podstawowa margherita takich kalorii wcale nie ma wiele i spokojnie można zdecydować się na nią nawet, będąc na diecie. Mała margherita ma tylko około 300 kalorii! To tyle samo, co kawałek pizzy z podwójnym serem i na grubym cieście. To dzięki temu można zajadać ulubioną pizzę i nie martwić się o to, że liczba na wadze nagle się zwiększy.
Pizza wspomaga przyswajanie przez organizm likopenu
Oczywiście teraz dużo osób mogłoby spytać, czym jest wspomniany likopen. Jest to antyoksydant, który zawarty jest w pomidorach. Warto tutaj zaznaczyć, że regularne spożywanie pomidorów ma doskonały wpływ na cały organizm. Przede wszystkim działa na niego odmładzająco, a także może spowalniać rozwój raka. Zaleca się, aby w codziennej diecie znajdowały się właśnie pomidory. Udowodniono również, że zawarty w nich likopen o wiele lepiej przyswaja się, wtedy gdy podawany jest z niewielką ilością tłuszczu. To dlatego pizza jest dla niego doskonałym towarzyszem! Dzięki temu połączyć można to, co przyjemne z tym, co pożyteczne. Pizza ze świeżymi pomidorami powinna więc gościć na stole przynajmniej raz w tygodniu!
Antyoksydanty, które powstają w cieście do pizzy
Chyba każdy chciałby zachować młody wygląd na dłużej, prawda? Zawarte w produktach antyoksydanty na pewno znacząco w tym pomagają. Grube ciasto na pizze, które zostanie poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury ma prawie dwukrotnie więcej antyoksydantów, niż to cienkie. Jest to dobra wiadomość dla każdego, kto preferuje odpowiednio napuchnięte ciasto. Warto jednak tym samym pamiętać, że grubsze ciasto ma więcej kalorii i decydować się na nie nieco rzadziej, niżeli na klasyczną, cienką pizzę.
Przemycone warzywa
Jedzenie pizzy może być też idealną propozycją dla osób, które z reguły nie przepadają za warzywami. Jedzenie pizzy może być bowiem najlepszym sposobem na to, aby przemycić ich trochę do swojej diety. Przecież pizzę można jeść z przeróżnymi dodatkami. Wśród nich nie powinno zabraknąć zdrowych, bogatych w witaminy warzyw. We Włoszech często jada się pizzę z rukolą, małymi pomidorkami, czy nawet bakłażanem. Oczywiście można eksperymentować i na pizzy ułożyć każde dowolne warzywo, które przypadnie do gustu. Dzięki temu po raz kolejny można połączyć zdrowe z pożytecznym.
Chyba jednak największą zaletą pizzy jest to, że po prostu jest przepyszna i znacząco uprzyjemnia relaks. Nie warto więc odmawiać sobie małych przyjemności. Doskonałym sposobem na jedzenie pizzy i nie tycie, jest po prostu zachowanie umiaru i wybieranie pizzy, która posiada zdrowe składniki oraz cienkie ciasto. To dlatego dobrym pomysłem będzie również samodzielne wykonanie takiej pizzy u siebie w domu, dzięki czemu można mieć pewność co do użytych składników i przygotować posiłek wedle swojego gustu.